Paul Nieuwendijk
beeldend kunstenaar 80 jaar

“DE WERELD EEN BEETJE MOOIER ACHTERLATEN”,
de lijfspreuk van architect Dudok, geeft goed weer waarom ik nog steeds schilder.
Geboren in 1942, Amsterdam (Indische Buurt). Na mijn militaire dienst werkzaam op de reclame afdeling van de Amstelbrouwerij. Een aantal jaren later de parttime opleiding van de Breitner Academie. Vervolgens aangenomen op de Rietveldacademie.
Ik was 45 jaar en (gediplomeerd) kunstenaar. Daarna betrok ik een atelierwoning. Mijn werk is in veel exposities en kunstuitlenen geweest. Sinds mijn pensionering richt ik mij helemaal op het creativiteitsproces, vooral schilderen en grafiek maken, de laatste tijd ook digitaal. Mijn werk is nu te zien op websites en met de Tour of Art, de grootste kunstmanifestatie van Flevoland, doe ik nog regelmatig mee.
Op tachtigjarige leeftijd hang ik werk in het Weefhuis (9-10 juli) Zaandijk, het is een weergave waar ik mee bezig ben geweest al die jaren. Monet zei bij zijn laatste schilderij: Ik geloof dat ik het nu een beetje begrijp. Ik herken die onzekerheid. Dat volmaakte witte doek, het begin is moeilijk, maar (op tijd) stoppen ook. Ik voel mij verwant aan het impressionisme en het expressionisme. Ik wil iets maken dat nog niet bestaat, maar toch zo harmonisch overkomt dat het lijkt of het zo moet zijn.

ER ZIJN ZOVEEL SCHILDERIJEN DIE NOG NIET GESCHILDERD ZIJN.